112

5300 данъчни декларации вече са подадени в НАП-Хасково

5300 декларации за доходи от физически лица вече са подадени в офиса на НАП – Хасково. Над 3350 от тях са изпратени онлайн с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис (КЕП), съобщиха от приходната агенция.

С различни видове дарения и ремонт у дома можем да намалим данъците, които дължим върху личните си доходи от предходната година, напомнят от офиса на НАП в Хасково. 

Данъчното облекчение за дарение, например, позволява да намалим данъчната основа с общо до 65%. До 5%, когато обект на дарението са здравни или лечебни заведения, детски ясли и градини, училища, висши училища и академии. Товажи също и за дарения към БЧК, културни институти и читалища, детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ) и други. 

Облекчения до 15% се ползват, когато дарената сума е за култура, а до 50 на сто, ако получател е Национална здравноосигурителна каса за дейности, свързани с лечението на деца, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването и „Център за асистирана репродукция”. За да бъде признато данъчното облекчение, е необходимо да нямаме подлежащи на принудително изпълнение стари задължения и към годишната данъчна декларация да приложим копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, за което е дарението и че то е получено.

С до 2000 лв.  можем да намалим годишната си данъчна основа, ако сме извършили подобрения или ремонт на недвижим имот през миналата година. Жилището трябва да е на територията на България, да сме негов собственик или съсобственик, ремонтът да е извършен от физическо лице или фирма, регистрирани у нас или в ЕС, и да имаме документ за платения труд. Задължително е също така да нямаме неплатени задължения към бюджета.  

„Данъчните облекчения могат да се ползват с подаване на годишна данъчна декларация до 2 май“, уточниха още от офиса на НАП в Хасково. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?