25

500 полицаи охраняват вота в хасковска област, няма данни за нарушения

Близо 500 полицаи отговарят за реда и спокойствието в областта в рамките на изборния процес, съобщиха от  дирекцията на полицията в Хасково.  

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Няма данни за прояви, които биха застрашили  нормалното провеждане на изборите.
Не са регистрирани груби нарушения на обществения ред, случаи на прояви и поведение, които могат да породят конфликти или ескалация на напрежение. 

Съгласно Изборния кодекс, основна задача на МВР е да осигури външна охрана на изборните помещения, изборните материали и дейността на избирателните комисии. Осигурява се охрана при съпровождане на транспорта с бюлетините до местата за съхранение и предаване на съответните избирателни комисии. В деня на изборите при необходимост от възстановяване на реда в изборните помещения, по решение на СИК и по искане на председатели на секционни избирателни комисии, служителите на МВР оказват съдействие в рамките на тяхната компетентност. 

От полицията напомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите от сектор „Български документи за самоличност“ работят  от 8,30-19,00 часа, за да могат гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите. Тези от тях, които вече са заявили документ за самоличност да си го получат, а при невъзможност да бъде издаден такъв, при желание от тяхна страна, да им бъде издадено удостоверение за гласуване.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?