Следвайте ни

50 лв. за сватба в „Армира“,  МС я даде за туризъм

viber icon

Ще се направи ли експертна оценка на състоянието на мозайките във вила „Армира“ и какъв е контролът над опазването на обекта, след като м.г. Министерският съвет го предостави безвъзмездно на Община Ивайловград? Това са въпросите, които отправихме до Министерството на културата след вчерашната публикация за сватбарите, разхождащите по античните мозайки. Очакваме отговор и на въпроса дали през годините са извършвани проверки.

Археологическите недвижими културни ценности са публична държавна собственост. През октомври м.г. със свое решение МС предостави безвъзмездно за срок от 10 г. на Община Ивайловград вила „Армира“ с убеждението, че това ще допринесе за обогатяване културното наследство на местно ниво и ще подпомогне туризма. 

След дълги години на разруха, вилата, чието строителство е започнало през 1 в., бе възстановена  през 2005 -2008 г. В началото на т.г. Общината започна нов проект за 7.6 лв., който трябва да надгради стореното преди години. 

С решение на Общинския съвет  и такса от 50 лв. там може да са правят бракосъчетания. Римският дворец посреща хиляди туристи годишно. Таксата е 10 лв. 

Вила „Армира“ е открита при строителни работи за микроязовир през 1964 г. На практика това е най-пищно украсеният частен дом от римската епоха, разкрит по българските земи. Предполага се, че първият й собственик е владетел или наследник на тракийски цар, който заради особените си заслужи към Римската империя е получил специални права на патриций. Комплексът е съществувал около 3- 3,5 века. До възстановяването му и превръщането му в туристическа дестинация, той е  бил многократно нападан от иманяри. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?