Следвайте ни

42 екипа връщат деца в риск в училище в Хасковско

viber icon

Сформирани са 42 екипа за 11-те общини от област Хасково, които трябва да обхванат деца извън системата на образованието или изложени на риск от отпадане. В екипите са включени експерти от РУО-Хасково, педагогически специалисти от училища и детски градини, служители на общински администрации, кметове на населени места, здравни и образователни медиатори, социални работници и служители на МВР. Те ще започнат дейност по места на 16 септември, стана ясно на днешното заседание  Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Работата през тази учебна година е включване в образователната система на деца от 5-7 годишна възраст. В периода от септември до октомври 2020 г.  и  януари-февруари 2021 г. бяха извършени посещения на място за издирване на децата на възраст между 5 и 7 години. Извършени са 794 проверки от  екипите.

На работната среща бяха разгледани приоритетите и комплекс от мерки при прилагане на Механизма през настоящата година за изпълнение на определените цели по отношение на децата и учениците, които не са обхванати от образователната система. Бе решено да бъдат извършвани периодично посещения по места от екипите от специалисти като се прилага индивидуален подход към всеки конкретен случай. „Там, където има изолирани семейства, трябва да бъдат организирани кампании за подпомагането им. Това е ефективен начин тези семейства да получат подкрепа, а децата да бъдат по-лесно социализирани.“, каза г-жа Желева.

Представителите на общините и държавните институции дискутираха още увеличаващата се тенденция сред родителите да не поставят задължителни имунизации на децата си. Това е проблем в предучилищното образование, тъй като е свързан с посещаемостта в детските заведения, коментираха участниците.

 

 

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?