25

4 по математика, 5 по БЕЛ е средният успех на четвъртокласниците в Хасковска област

Под средните за страната са резултатите на четвъртокласниците в  хасковска област на Националното външно оценяване. Средният успех по математика е 50.48 от 100 точки, които според въведената от тази  година скала за превръщане на броя точки в оценки по шестобалната система, е „Добър(4)“. По Български език и литература резултатът е 63.53 от 100 точки, или „Много добър(5)“. За страната средният успех е 53.33 по математика и 70.46 по БЕЛ, показват данните на МОН.  

Според новата скала за „Среден (3)“ са необходими  30% от максималния брой точки. Съпоставимостта на резултатите между отделните випуски се прави през броя точки.

Според МОН, добро впечатление прави също тенденцията повече ученици да имат пълен брой точки на отворените въпроси отколкото на затворените. Това показва напредък при най-важните умения - да мислят, да решават задачи, да четат и създават текст. В сравнение с 2021 г. при тазгодишните средни стойности по двата предмета се наблюдава лек спад. Освен че самите деца са различни, влияние върху резултатите оказва и по-дългият период на онлайн обучение заради пандемията от COVID-19 – за този випуск това бяха три поредни години.  Върху резултата се отразяват и някои промени в самите тестове за националното външно оценяване - с всяка следваща година те изискват все повече мислене, съобразителност, справяне с практически ситуации, умение за пренос на наученото в нов контекст. Това предполага повече усилия и постоянство при усвояването на материала,  според анализа на резултатите от МОН.

С максимален брой точки са оценени 1427 изпитни работи, а 6772 деца имат отлични оценки (над 5,50) и по двата предмета. Всеки втори четвъртокласник има отлична оценка поне по единия предмет. Трима ученици са с максимален брой точки – 100, едновременно и на двата изпита, показват данните в национален мащаб.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?