25
Следвайте ни

4 големи компании ще правят заводи  на летище „Узунджово“ 

viber icon

Поне 4 големи компании имат интерес за бизнес на бившето летище Узунджово, което е собственост на община Хасково. Това става асно от днешната среща на областния управител инж. Минко Анлелов с  инж. Пламен Панчев, основател и управител на /ТИЗ/ - най-мощната индустриална зона в България. Припомняме, че  ОбС даде „зелена светлина“ на проекта  за индустриална зона на летището, а наскоро стана ясно, че има интерес и за изграждането на  завод за  „зелен“ водород.

Днес станаха ясни подробностите около завода.  EWE и Solarpro Holding , компании с огромен опит в интегрирането на възобновяеми енергийни източници и водещи доставчици в Европа на технологии за електролиза на водород, подкрепят проекта за завода.  ТИЗ е в основата на „Консорциум за въглеродно-неутрални индустриални паркове“, в който са включени 4 области, като концепцията се развива заедно с общините Пловдив, Хасково, Бургас и Габрово. Изграждането на въглеродно-неутрални индустриални паркове е един от основните и най-смислени акценти в Плана за възстановяване и устойчивост, който България внесе в ЕК.

Във „Въглеродно-неутрален индустриален парк Тракия икономическа зона-юг“ се предвижда реализацията на проекти, свързани с енергийната ефективност и ВЕИ, водород, умно управление на водата, кръгова икономика, последна миля на доставката, дигитализация, образование и квалификация, социално предприемачество и Трансдисциплинарен център за трансфер на знания и технологии. „Ние се ангажираме да разработим и изградим фабрика за производство на „зелен“ водород, с помощта на т.нар. електролизьори“, посочи инж. Панчев. Той даде и подробности по инвестиционното намерение. За осъществяване на този процес електролизьорите използват електрическа енергия, която е предвидено да се доставя от ВЕИ, което определя произведения водород като „зелен”. Предвидено е в рамките на проекта да бъде изграден фотоволтаичен генератор на електрическа енергия, който приоритетно ще захранва електролизьорите. От инфраструктурна гледна точка, за осигуряване на необходимия енергиен баланс при отчитане на неравномерностите в производството на електрическа енергия от ВЕИ е необходима връзка с електропреносната мрежа. Това ще гарантира равномерната и планова работа на системите за производство на водород, тъй като в моменти на излишък на енергия, същата ще може да бъде отдавана в мрежата, а в моментите на недостиг, зелена енергия от други ВЕИ източници може да бъде доставяна за обекта, през механизмите на свободния електроенергиен пазар. Проектът предвижда изграждане на завършена технологична система, включваща: генерация на зелена енергия, производство на водород (чрез електролиза), складиране на водород и енергия, дистрибуция и разпределение на енергийни продукти до крайни ползватели и енергийни мрежи, периферни и поддържащи основните процеси съоръжения.

Инж. Панчев допълни, че в границите на „Въглеродно-неутрален индустриален парк Тракия икономическа зона-юг“ ще се изгради и логистичен център “last mile delivey” за складиране и съхраняване на производствени стоки на предприятия. „Последната миля“ в логистиката е най-важният етап в скъсяването на веригите за доставки, който включва получаване на поръчка от складa и доставка навреме до клиента, магазина или конкретен пункт за получаване. Стойността на този етап представлява повече от 50% от общата стойност на доставката, затова и интегрирането на електромобил ще допринесе за редуциране на тази стойност, както и ще намали до минимум въглеродните емисии. Този проект получава подкрепа от световноизвестната компания „Милара Интернешънъл“, която е лидер в производството на електромобили. 

Инж. Минко Ангелов заяви подкрепа за друг проект – първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа, който се реализира от изцяло българската фирма PPS Manufacturing. Това е уникален за България и за цяла Европа проект, тъй като в момента на континента няма производство на предпазни нитрилни ръкавици за медицината и хранително-вкусовата промишленост и възможността за създаване на такова предприятие в нашата страна, особено в условия на пандемия, ще осигури голямо икономическо предимство на България и ЕС. Българската компания работи и по идеята за производство на биоразградими ръкавици.

Изграждането на индустриален парк в Узунджово ще промени коренно икономическия профил и стандарта на живот в Хасковска област. Надеждите са тези проекти да се случан наистина, а да не са предизборни балони. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?