Следвайте ни

 4-годишните в Димитровград задължително на предучилищна от догодина 

viber icon

Задължително предучилищно образование на 4-годишните в детските градини още от догодина ще бъде въведено в община Димитровград, ако предложението бъде одобрено от ОбС. То ще бъде разгледано на заседанието тази седмица.

Предучилищната подготовка е задължителна за 4-годишните  от учебната 2023/2024 г., според Закона  за предучилищното и училищно образование, но ако общините имат готовност е възможно и по- рано. В Димитровград е направен анализ, чиито резултати  показват, че има условия, включително в  кварталите и във филиалите на детските градини в Меричлери, селата Ябълково, Горски извор, Черногорово, Добрич. Необходима е реорганизация на дейността по групи и дооборудване на съществуващи помещения, пише в докладната. Предвижда се групи да бъдат разкрити и в училищата в Радиево и Крепост, както и в ОУ „Пенчо Славейков” в Димитровград.

60% от родителите одобряват въвеждането на задължителното предучилищно образование за деца, навършили 4-годишна възраст в детските градини. Това показала анкета,  проведена от 1 до 15 октомври т.г. сред родители на 583 деца. 

Родените 2016 и 2017г. са обхванати максимално в детските градини в Димитровград. Най-големият брой 3- и 4-годишни, които не са записани в детско заведение са от кварталите на града „Изток“ и „Марийно“, сочи още направеното проучване. 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?