Следвайте ни

4 държави гледат алтернативно кино от с. Райново

Русе с голямата награда от фестивала "Защитени светове" в община Димитровград

viber icon

Групата "Русе филм" е тазгодишният носител на голямата награда в шестото издание на Фестивала за алтернативното кино "Защитени светове", съобщиха от общинската администрация на Димитровград. Специалната награда на кмета на ​Иво Димов взе филмът "TUBER AESTIVUM (голямата грудка) – най-често срещаният търговски вид ​трюфел в България" на Ивайло Пенев и Теодор Неделин.
 
Голямата награда на група "Русе филм" е за цялостно артистично представяне с филмите "Село Дълбоки Томчевци", "Карталските водопади" 2, "Метаморфози", 

Първа награда  за културно наследство е на Боян Балев за филмите "Старите занаяти на Етъра", "Скътани в Родопопите" и "Северина". "Кралска следа", "Къщичка и светлина на сянката". Втори ​е Валери Добрев за лентите "Даскал Кънчо", "Драма в Кестен" и "Тъпоъгълен триъгълник". Тпрети в категорията е "Милеона" на Нели Кръстева, Николай Добрев и Ясен Кирилов.

Насител на първа награда в "Природно наследство" е "Време за обяд" на Александър Маринов, Борислав Камилов и Стоил Костов. Втор​и награда ​в категорията е филмът "Птиците на София" с автори Долорес Алварадо и Любомира Костова. Трета е лентата на Янко Митев на Янко  за "Чуруликчето Джико - една истинска история".

Призовете за режисура, операторско майсторство и за дебют взеха съответно Долорес Алварадо, Николай Василев и Евгения Тотева.

Филмите може да гледате - ТУК!

"Защитени светове" дава възможност за изява на авторите в некомерсиалното алтернативно кино по темите природно и културно наследство. Включени са защитените хабитати и територии,  редките и застрашени от изчезване представители на флората и в България и на Балканите. В оценяваните категории попадат още народни обичаи, фестивали, изворен фолклор, творци и други. Едновременно с популяризирането на киноизкуството се привлича вниманието на аудиторията върху проблемите на околната среда, биоразнообразието, устойчиво развитие и богатството на народното творчество.

Участвалите в надпреварата филми се предоставят на разположение на детски градини, училища, еко-организации, читалища, културни институции, медии и други заинтересовани страни.

До 10 ​т.м. участниците във Фестивала изпратиха своите филми, които бяха качени в канал в "YouTube". Бяха допуснати до участие 26 заглавия на автори от Димитровград, Хасково, Русе, Омуртаг, София, Силистра, Велинград и други градове.
 
"Макар и в началото да имаше съмнения относно успеха на онлайн изданието на кинофестивала, за ​първи път в историята на Фестивала авторските кинотворби достигнаха до толкова широка публика. 2731 потребители са гледали филми в плейлистата на "Защитени светове" в канала на читалището "Марица 2008" - с. Райново. Преобладаващо е аудиторията от България, но филмите са гледани и от кинолюбители от Великобритания, Германия и Испания. Това за нас е огромен успех. от началото на качване на филмите. Преобладаващо аудиторията е от България, но филмите са гледани и от кинолюбители от Обединеното кралство, Германия и Испания, което за нас е огромен успех", коментираха организаторите.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?