Следвайте ни

3D модели на крепости показва музеят в Хасково

viber icon

Първата по рода си изложба  на дигитално възстановени 3D модели на културно-исторически обекти,  е открита в  Регионалния исторически музей в Хасково. Интересната експозиция е на зала "Временни експозиции" на втория етаж.  Изложбата е част от  проект  „Културна  съкровищница“,  финансиран  от  Програма  за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Турция.

Регионът е богат на крепости, мегалити и други археологически обекти, които могат да осигурят солидна  основа  за  устойчиво  сътрудничество  не  само  между  местнитекултурни  институции,  но  и  сред  другите  заинтересовани  страни,  участващи  в предоставянето на туристически услуги.  Обединяването на усилията на  голям брой специалисти в областта на културно-историческото наследство е гаранция за успех не само за подобряване на публичността, осведомеността и достъпа, но и за засилване на културния обмен в трансграничния регион между България и Турция.

Настоящата изложба надгражда информацията във вече издадения на български, турски и английски език каталог „Каменна памет“ и мобилното приложение към него. По този начин ще се разшири аудиторията и ще бъде достигнат максимален брой потребители.

Възстановените 3D  модели  служат и като тактилна карта за хора с увредено зрение и като  „играчка“  за  децата  посетители,  която  може  да  стимулира  въображението  и пространственото им мислене.

Освен в Хасково изложбата „Каменна памет“ ще бъде експонирана в Минерални бани, Ивайловград, Свиленград, Къркларели и на още 3 места на турска територия, след което ще остане в музея в Къркларели.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?