Следвайте ни

391 са настанените в бежанския център в Харманли 

viber icon

На бързи PCR тестове  и 14-дневна карантина се подлагат всички новопристигащи чужденци в Регистрационно- приемателния център в Харманли. Има обособен изолатор за карантинираните, в който сега има 34 души, съобщи директорът на центъра Славчо Янев. 

Достъпът е ограничен, работещите  минават през дезинфекция. Здравословното състояние на хората се следи ежедневно. Едва 4 от общо регистрираните 266 случаи на коронавирус в областта са от центъра. От областния щаб отчетоха, че и последните двама са излекувани. Това са двама мъже на 29 и 30 години. 

Общо 391 са  хората в центъра, в сравнение с началото ва годината има увеличение, което е типично за летните месеци. Най- много са сирийците, допълни Янев. 

Превърналият се в традиция вече Графити фест тази година е по- скромен без съпътстващи мероприятие заради противоепидемичните мерки. Въпреки това и тази година 6-ма графити артисти от страната са тук и рисуват на оградата на лагера. Планират тази година на украсят с посланията си за мир още 100 м от дългата близо километър ограда. Начинанието им се приветства от местните, тъй като графитите за цветни и красиви.

Целта на този фестивал е да събере през изкуство хората от града и търсещите закрила. Посланията, които са на стената,  са за мир, толерантност,съвместно съжителство, коментира Милена Николова от Международната организация  по миграцията към ООН. Организацията е моторът на феста, подкрепен от Община Харманли. Настанени в центъра помогнали в подготовката на стените, преди  да дойдат артистите с спрейовете. Сред хората, които рисуват тук вече 3-та година е Алекси Иванов. Тук съм, защото имам възможност да участвам в социално значим проект, който успява да накара хората да се замислят, казва той. 

За графити артистите фестът е възможност да покажат легално изкуството си, което иначе е ръба на закона, тъй като за да рисуват върху сгради и стени, трябва да имат разрешение.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви мерки да се предприемат срещу разпространението на коронавируса?