Следвайте ни

370 нови безработни в  Хасковска област за седмица 

viber icon

370 са се регистрирали в Бюрата по труда в Хасковска област от 16 до 23 март, показват данните на Регионалната агенция по заетостта. В това число влизат завърнали се от чужбина. Освободените от работа хора са от шивашки предприятия, сферата на хотелиерството и ресторантьорството, търговията. На борсата са и част от работещите в Лафките, който затвориха преди месец.  Така за пръв път от доста време насам, безработицата започва бавно да расте. 

След като бяха затворени заведения, а в магазини за дрехи и др. почти никой не влиза, се наложи част от персонала да бъде освободен, собствениците да застанат зад щанда. Много хора предпочитат да отидат на борсата, където ще имат сигурен доход от обезщетенията за безработица, вместо да чакат несигурни заплати от работодателите си, които не знаят ще оцелее ли бизнесът им. Коронавирусът постави на изпитание много предприемачи от различни сфери. 

Много са работниците и служителите в отпуска заради кризата. Не работят предприятия, произвеждащи пластмасови изделия, шивашки и строителни фирми и много други. Най- големият работодател в Хасковска област „Язаки“ обяви, че спира дейност до 5 април, а това засяга 2 400 работници и служители. Причините са разпространението на коронавируса, въведените местни и национални здравни разпоредби и мерки за безопасност, но и спирането на производството на автомобили от страна на много клиенти на компанията, която произвежда кабели. 

Това ще се случва и в други производства заради затворени  пазари и трудни доставки. 

Трябва да се отбележи, че от началото на март работа са започнали 113 души, а обявените работни места са 228. Както многократно сме писали, значителна част от тях са трайно незаети, някои  повече от година. Как ще се промени пазарът на труда предстои да видим.  

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (1)

:))

:))

26.03.2020 | 12:10

Хаха търсим мацки, не пари. Баба съм на 99 без Унуци/Внуци хехе Смеха е здраве. Пожелаваме ви го, Хасковлии

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?