25

361 украинци искат временна закрила в Хасковско

От началото на войната 487 украинци са регистрирани и преминали през областта, като само за последната седмица са 42-ма. 228 са настанени по частни адреси,  в хотели – 259. Временна закрила е предоставена на 361 лица, като са издадени 247 регистрационни карти, в които са вписани и децата. Към момента в хотели пребивават 98 украински граждани.
Подадени са 95 заявления за еднократна финансова помощ, като са отпуснати 78 помощи, постановени са 10 отказа. 
Вече 50 украински семейства са подпомогнати от областната структура на Българския червен кръст. Те са получили предимно хигиенни материали, играчки, спално бельо, одяла, дрехи, обувки и др. На 38 семейства са раздадени пакети с основни хранителни продукти. До сега към училища и детски градини са насочени 20 деца.

Според промени в Законите за здравето и здравното осигуряване, публикувани преди дни в Държавен вестник, украински граждани с предоставена временна закрила, имат право на медицинска помощ и медицински услуги при условията и по реда за българските граждани. По този начин те могат и да се ваксинират безплатно срещу Ковид-19 при общопрактикуващ лекар или в разкритите временни пунктове.

Данните бяха предоставени от членовете на Кризисния областен център на поредното му неприсъствено заседание.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?