Следвайте ни

36 900 в Хасковска област сменят лични карти тази година  

viber icon

Служители от сектор „Български документи за самоличност” връчиха днес готовите документи на 20 служители от хасковска фирма. Преди месец те направиха групова заявка за подновяване и бяха посетени от мобилна група с биометрична станция. Това е част от услугата, улесняваща държавни и общински институции, кметства и групи граждани по места. Така хората са обслужени в работно време, без да посещават паспортна служба или другите полицейски управления. В момента няма напрежение в звената „Български документи за самоличност”, което е предпоставка за активизиране на гражданите за подаване на заявления. ОДМВР Хасково разполага с 3 подобни мобилни станции на територията на областта, съобщиха от дирекцията.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн.  По електронен път може да се подаде заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато СУМПС с ново свидетелство със същата валидност.

Организацията по изтегляне напред във времето на голяма част от подлежащите на подмяна документи се създава заради очаквания огромен наплив пред гишетата на група "Български документи за самоличност".

В област Хасково тази година предстои подмяната на 89 300  лични документи, от които 36 900 лични карти; 28 400 паспорта и 24 000 шофьорски книжки.Наред с това гражданите подменят документите си и поради смяна на постоянен адрес или имена, изчерпване на страниците на паспорта или друга причина. Това предполага, че през тази година ще бъдат издадени над 110-120 000 документа в ОДМВР Хасково, или 2 пъти повече в сравнение с предходната година. 

Всички с постоянен адрес на територията, обслужвана от съответната областна дирекция, могат да подават заявления за издаване на нови документи за самоличност във всяко едно от звената "Български документи за самоличност" на територията на дирекцията. 

В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Съответно готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

На 2019г. в региона има 631 граждани с постоянен адрес на територията на областта с изтекъл срок на валидност на личната си карта. Документите с изтекъл срок са невалидни и подлежат на подмяна!

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?