Следвайте ни

35 г. от Възродителния процес отбелязаха в Караманци

viber icon

35-годишнината от т.нар. Възродителен процес отбелязаха в минералбанското село Караманци.

Традиционно събитията от 10 май 1984 година в село Караманци ​се отбеляз​ват с мининг-събор. Той е посветени на репресиите, свързани с насилствената смяна на имената и съпротивата на местното население.
Двудневните прояви включват турнири по футбол, шах и турнир по борба, за който е отделен награден фонд от 10 000 лв.

В програмата днес имашепесни, танци и рецитации от местни самодейни изпълнители и деца. Популярната певица Есил Дюран изпълни тракийско хоро.

Търпели репресии преди 35 г., техни близки и роднини бяха извикани на сцената. Бившият политически затворник Емин Юсуф приветства множеството. "Общо 10 души от селото ​са лежали в затвора за действията си срещу тогавашната официална власт", припомни председателят на ​общинския съвет в Минерални бани Мехмед Лятиф. ​"Чест и уважение да изразя своето уважение и почит към всички, осмели​ли се да вдигнат глас срещу тоталитарния режим и така да поставят началото на демократичните промени в страната ни", ​обърна се към множеството кметът на общината Мюмюн Искендер.


Съборът почетоха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, депутати, кметове и активисти. Дойдоха много гости от страната и чужбина./Марица

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?