Следвайте ни

33 нови площадки в Хасково и селата до Нова година

viber icon

33 нови площадки за игра и зониза отдих ще има в Хасково и селата до Нова година. За първа година общината финансира граждански инициативи. Главното е, че се разчита на инициативността на гражданите , на тяхното желание да живеят в един по хубав и уреден град, каза кметът на общината Добри Беливанов. Той добави, че интересът беше изключително голям за разпределението на отделените 200 000 лева. Остана резерв от 2 700 лева. 14 от проектите са в Хасково останалите 19 са в селата на общината. Максималното финнасиране от общината за всеки е до 10 000 лева. 

Освен сдружения на граждани за благоустрояване на  междублокови пространства са одобрени проекти на църковното настоятелство на храм „Св .Архангел Михаил“ за обновяване на праковото пространство в района на параклиса „Свети Спас“ в парк „Ямача“. Одобрен е и проектът на църковното настоятелство в с. Тракиец, където се изгражда детска площадка до параклиса „Света Ана“, финансира се и разработката на църковното настоятелство в село Мандра за изграждането на детска площадка за игра, съобщиха от общината.
Площадки за игра на децата и за отдих по тази иницатива се правят в селата Книжовник, Стамболийски, Криво поле, Тракиец, Войводово, Стойково, Родопи, Брягово-където са две площадки, Любеново, Долно войводино също са две площадки,  Долно Големанци,Малево и Орлово
Финнасира се облагородяване на гробищния парк в село Мандра. 
Има и одобрени проекти на настоятелствата на детски градини- "16 Славейче" и на 22 -"Звънче" за нови кътове за игра в дворовете на градините.
По идея на Инър Уил клуб Хасково е направена площадка за фитнес на откирто между улиците „Дунав“ и „Стара планина“,   финансирани  са проекти на Ротари клуб Хасково за доизграждане и рехабилитацияна спортна площадка в парк Кенана и за обновяване на детска площадка в зоопарк Кенана.
В някои от проектите е допуснато съфинансиране от инициаторите, в голямата си част собственото участие на кандидатващите е сведено до участие в поддържката на новите съоръжения и новопосадената растителност. 
 Напълно готови са площадките в село Тракиец, Брягово, Долно Войводино, всички са в различен етап на строителство и трябва да бъдат завършени до края на годината. 
Припомням,че община Хасково по друга своя инициатива построи през последната година 8 нови детски площадки и паркови зони в града за над 370 хиляди лева,  в това число са изградените първи  детски площадки в кварталите Болярово и Хисаря. До сега тям нямаше места за игра на децата. 
Пред завършване е и големият проект за близо 4 милиона лева за благоустрояване в кварталите „Орфей“, където вече строителството приключи, в „Бадема“ и в пространството между улиците  „Одрин“, „Булаир“, „Тутракан“. Там има общо 5 нови детски площадки , тенис маси , три мултифункционални игрища с изкуствени настилки, фитнеси на открито,  зоните в кварталите са благоустроени с нови места за отдих, озеленени са имат нови паркинги тротоари улично и парково осветление. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?