Следвайте ни

306 пуснаха декларации с ПИК за ден в НАП-Хасково

viber icon

306 души обявиха доходите си в НАП-Хасково с Персонален идентификационен код (ПИК) само за ден, след като приходната агенция пусна предварително попълнената данъчна декларация.

Тя е достъпна от 16 март в Портала за електронни услуги на НАП (ВИЖ ТУК!), напомнят от офиса в Хасково. Потребителите, които имат ПИК или квалифициран електронен подпис (КЕП), вече имат достъп до въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения; граждански договори и хонорари, доходи от наем, при отдаване на имот на юридически лица; доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора повече от 12 месеца.

Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно и ако е необходимо да я допълнят или коригират, съветват от НАП.

До днес сутринта в офиса на приходната Агенция в Хасково са подадени 1907 декларации за доходи, като 946 са изпратени електронно с ПИК. 306 от тях са подадени само през първия ден от старта на услугата „предварително попълнена декларация“.  От НАП в Хасково напомнят, че всеки може да получи своя ПИК безплатно, в който и да е офис на Агенцията в страната, независимо от постоянния адрес на лицето.

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени през 2020 г. тази година приключва на 5 май заради празниците за Великден.

Лицата, които подадат годишните си декларации по електронен път до 31 март, ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март.

Допълнителна информация за декларирането на доходите може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?