Следвайте ни

300 души разчитат на социалния патронаж в Харманли 

viber icon

Домашният социален патронаж в Харманли се разширява от днес, като обслужва и възрастните хора в с. Остър камък. От март за храната се използват опаковки за еднократна употреба. Готвачите обръщат особено внимание на дневното меню, да бъде то богато на повече витамини, минерали и микроелементи, използват се сезонни и чисти продукти. Автомобилите, с които се осъществява доставката на храната се дезинфекцират всеки ден, а шофьорите спазват стриктно мерките за безопасност като задължително използват маска и ръкавици, съобщиха от общината. 

Преустановени са посещенията на домашните санитари относно почистването на дома, като остава подкрепата и съдействие при пазаруване на стоки от първа необходимост, плащане на битови сметки и други. Домашният социален патронаж обслужва повече от 300 потребители от града и селата всекидневно.

Други 65 души  „Патронажна грижа“, която предоставя мобилни интегрирани здравно-социални услуги.Чрез възрастните и хората с увреждания имат възможност да им бъдат предоставени продукти и медикаменти.

От 16 март стартира и предоставянето на подкрепа на самотни, трудноподвижни възрастни хора и лица с увреждания, които имат нужда от закупуване на хранителни продукти от първа необходимост и медикаменти, с цел превенция и борба с разпространението на COVID-19.
Служители на община Харманли по график помагат за логистиката и доставката на заявките до дома на най-уязвимините в този момент.
На телефонен номер 0882 352 391 всеки ден от 9 до 16 часа се приемат заявки от самотно живеещи възрастни хора, болни или трудноподвижни, за доставка на необходими храни и медикаменти. Продуктите се закупуват със средствата на възрастните и трудно подвижните хора.

Община Харманли също търси доброволци. Всеки, който иска да се включи в превантивната доброволческа група, може да го заяви на дежурните телефони: 0373 8 2608 или 0893 464 553. Вече 10 души заявиха желанието си да се включат при необходимост.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?