Следвайте ни

3-ма англичани са почетни граждани на Хасково 

viber icon

  Антон Атанасов

И чужденци са били удостоявани със званието „почетен гражданин на Хасково“. В този век това се е случило през 2005 г. и е свързано с подписването на Споразумението за побратимяване между Хасково и английския град Лестър.

На 08.07.2005 г. за почетни граждани на Хасково са обявени Мери Дрейкот, Майкъл Джонсън и Юдей Долакия. Към онзи момент Мери Дрейкот е лорд кмет на английския град Лестър. В продължение на 16 години представлява административен район Коулман в Съвета на Лестършир, а след това и в Градския съвет. Била е председател на Комисията по финанси и заместник-председател на местния Общински съвет.

Има големи заслуги за стартирането и развитието на партньорските взаимоотношения между община Хасково и община Лестър. Работи в тази посока от 2002 г., като подпомага осъществяването на дарение от 3 пожарни автомобила и оборудване на РСПАБ-Хасково. Благодарение на нейните усилия е подписано и Споразумението за побратимяване между Хасково и Лестър.

Към 2005 г. Майкъл Джонсън е заместник-лорд кмет на английския град Лестър. Бил е лорд кмет между 1995 и 1996 г. и между 2000 и 2001 г. Между 2003 и 2004 г. е заместник-председател на местния Общински съвет.

Работил е за развитието на партньорските взаимоотношения между община Хасково и община Лестър. Той е един от ключовите фактори, благодарение на които Споразумението за побратимяване между двата града е подписано.

Юдей Долакия дълги години е работил в партньорство с община Хасково. Бил е главен бизнес съветник в Градския съвет на Лестър, главен бизнес съветник  в отдел „Търговия и индустрия“ и съдружник-планиране и корпоративни дейности в „Глобъл Консултинг“ ООД.

През годините активно е подпомагал Хасково в реализацията на много проекти. 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Тошо

Бай Тошо

08.09.2021 | 19:03

Предлагам и Чърчил посмъртно за почетен гражданин на София!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?