Следвайте ни

3-ма афганистанци, турчин и българин обвинени в каналджийство

viber icon

СВИЛЕНГРАД
„Хасковска Марица”
Районна прокуратура-Свиленград привлече като обвиняеми трима афганистанци за превеждане на чужди граждани през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта. Те са възраст 30, 21 г. и 19 г., а с тях като обвиняем е привлечен и българският гражданин А.Д., на 26 г., за подпомагане на чужденци да пребивават в страната в нарушение на закона с цел имотна облага.
На 25 октомври , в 10 часа, в района на село Маточина, служители на „Гранична полиция“ спрели за проверка пикап, управляван от българския гражданин А. Д. В колата пътували 10 чужденци, сред които пет деца, трима мъже и две жени. Установено е, че те са граждани на Ирак. Няколко часа преди това чужденците преминали нелегално границата от Турция в България, водени от тримата афганистанци. Иракските граждани обяснили, че всеки от тях заплатил по 1 500 долара на други каналджии в Турция, за да бъдат преведени от Турция в България. Афганистанските граждани и българинът А.Д. са задържани до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.
Районна прокуратура-Свиленград привлече като обвиняем и турски гражданин, на 16 г., за превеждане на чужди граждани през границата на страната, между които и непълнолетно лице .На 24 октомври около 19 часа, отново в района на Маточина, граничари са задържали група от 11 лица, от които трима мъже, две жени и шест деца – сирийски граждани. Установено е, че те преминали незаконно границата от Турция в България, водени от 16-годишния турски гражданин. Сирийците твърдят, че платили по 1000 евро на друг турски каналджия, за да влязат в България. Те са настанени в Разпределителен център за бежанци.
Районна прокуратура-Свиленград извършва разследване и по досъдебно производство за незаконно превеждане през границата на страната на друга група чужди граждани. На 25 октомври на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал товарен автомобил, превозващ авточасти от Иран за Франция. При извършените проверки в товарното помещение били открити осем сирийски граждани, между които и три деца. Установено е, че те били качени в камиона без знанието на шофьора, докато изчаквал да навлезе в турския граничен пункт - Капъкуле. Целта на пътуване на чужденците е била България. По случая се извършват процесуално-следствени действия.


Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?