Следвайте ни

3 хасковлийчета отиват на космически лагер на НАСА

Общината подкрепи със стипендии посещението на талантите в Space Camp Turkey

viber icon

Три деца от Хасково заминават за космически лагер на НАСА. Участието им е подпомогнато от община Хасково.  Това са 13-годишната Дияна Маринова от ПМГ „Боян Петканчин“, Екатерина Радева на 12 г. от същото от училище и 12-годишният Стефан Васев от ОУ „Христо Смирненски“. Те са ученици в астрономическата обсерватория при Младежкия център с ръководител Йоанна Кокотанекова.

Кметът Добри Беливанов посрещна днес малките учени и поздрави родителите им , че са успели да възпитат и да подкрепят такива деца.

Добри Беливанов пожела на Йоанна Кокотанекова, догодина поне 10 деца да успеят да се класират за участие в този лагер.

Кметът подари на всяко дете сребърна монета с изображение на Св.Богородица, закрилница на Хасково, както и знамена на България и Хасково.

Space Camp Turkey e един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция.

Космическият и научен център за обучение Space Camp Turkey се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката, математиката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти.  Космическият център дава възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. 

До 2018 година през програмата са преминали повече от 900 младежи от цяла България, които печелят медали в космическите съревнования и прославят страната с отличните си познания, умения и находчивост. 

От Хасково до сега само две деца са участвали в този лагер. Едно момиче на пълна стипендия и едно момче – на собствени разноски.

През 2019 г. 5 деца от Хасково кандидатстваха за стипендия. И петте са възпитаници на Астрономическа обсерватория към ОП „Младежки център“ с ръководител Йоанна Кокотанекова. Децата трябваше да напишат есе по една от три предложени теми. На есето те се представиха много добре, но бяха веднага след прага за Национална стипендия. По-късно с тях беше проведено телефонно интервю, включително и на английски език. Техни учители от училище изпратиха препоръки и отделно от това учениците предоставиха копие от бележниците си в училище. На базата на всичко това бе направено крайното класиране сред участниците от Хасково.

В резултат: първото класирано дете  - Стефан Васев, получава стипендия от Община Хасково в размер на 100%, която напълно покрива таксата за Космическия лагер. Следващите по ред две момичета – Екатерина Радева и Дияна Маринова, получават от Центъра за творческо обучение стипендии в размер на по 50% от таксата за лагера и допълнителна стипендия от Община Хасково.

Така, благодарение на партньорството между Община Хасково и Центъра за творческо образование, за пръв път три деца от нашия град ще имат възможност в една година да станат част от Space Camp в Турция и да се завърнат от там с много нови знания, умения и амбиция да се развиват в областта на астрономията, космонавтиката, природните и техническите науки.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?