Следвайте ни

3.51 лв. за кубик вода в Хасково от днес  

viber icon

3.51 лв.  струва от днес кубик вода в Хасково, след като Комисията за енергийно и водно регулиране одобри бизнесплана на ВиК до 2021 г., в който се предвижда скок.

Според одобрената тарифа, цената на доставка е 2.390 лв., към нея се добавят тази  за отвеждане,  за пречистване, която е според степента на замърсяване, плюс ДДС. Реално скокът е 50 ст. за кубик, а новата цена влиза в сила от днес, 1 август(вижте го тук). В мотивите пред комисията е посочено, че социално поносимата цена  е 4.63 лв., които едва ли се струват реални на значителна част от потребителите. 

Пред комисията управителят на ВиК инж. Тодор Марков е отбелязал, че водата за питейни нужди се доставя основно по помпажен път, като конкретно град Хасково се водоснабдява чрез четири подема, което значително оскъпява услугата. Едва  2% от населението в областта се водоснабдява по гравитачен път. 

Решението на КЕВР подлежи на обжалване пред Административни съд в София в 14-дневен срок. То е от 30 юли. 

Припомняме, че твърдо срещу бизнес плана се обяви Община Свиленград, Хасково се въздържа, както и останалите в Асоциацията по ВиК. По- високите сметки ще платим през септември, когато излизат фактурите за август. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (2)

Системата ни убива!

Системата ни убива!

02.08.2020 | 11:36

Нали градоначалника се отказа да вдигат цената на водата заради недоволство и възмущението на обществото ,но те са мафиотска феодална структура и затова трябва да се изкоренят и унищожат като такива... Мафията вън!!!

Отговори
4 0
Василев

Василев

01.08.2020 | 16:09

То да е само водата,ами тока.И от тук се започва с ежедневното поскъпване на насъщния и всички хранителни стоки.В хранителните магазини стоките през ден- два идват с нови цени.Как се издържа? Не ми се мисли за пенсионерите. Ще става все по тежко.Това е.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?