Следвайте ни

3.3 млн. лв. за спорт и култура в бюджета на Димитровград 

viber icon

Този бюджет ще е истинско предизвикателство. Ще продължим да се придържаме към стриктната финансова дисциплина да харчим толкова, колкото имаме. Бюджетът е обърнат към малките населени места и кварталитe. Така коментира финансовата рамка за т.г. на публичното й обсъждане кметът на Димитровград Иво Димов. 

54 221 085 лв. е заложеният бюджет на община Димитровград за 2021г. Той е с  22% по- голям в сравнение с м.г., когато бе 44 313 177лв. Увеличението се дължи  на нарасналите държавни трансфери, които са средно с 17% по-високи спрямо м.г., както и на реализирания в края на 2020г. преходен остатък. 

60 хил. лв. са предвидени за шест от големите училища в общината, които ще могат да кандидатстват за финансиране от по 10 хил. лв. за разработване на иновативни технологии, които да внедрят в образователния процес.

За култура и спорт се отделят 3 312 681 лв., като от тях за първи път са предвидени средства за подпомагане на свободните артисти в общината.             

Както съобщихме инвестиционната програма е за 16 758 971 лв. С тези средства са предвижда да бъдат извършвани ремонти на улици и благоустрояване както в градската среда, така и по кварталите и малките населени места. 

И през 2021 г. ще продължи изпълнението на проекти със средства от Европейския съюз, сред които изграждане на Център за временно настаняване, благоустрояване и реконструкция на парк Марица, основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев”, реставрация и ремонт на Културен дом „Химик”. Ще продължи и изпълнението на проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление, както и други проекти, които общината спечели и реализира от 2020г.

На поставен въпрос от общинския съветник Калина Монева за предвидените средствата за Светилището на нимфите и Афродита,  кметът на общината Иво Димов разясни, че има подадено проектно предложение, което общината очаква да бъде финансирано. Съветничката постави и въпрос за благоустрояването на два жилищни блока по бул. "Г.С.Раковски" и прилежащата инфраструктура към тях. Кметът сподели, че е направил среща с домоуправителите, но няма единомислие в желанието на хората как точно да бъде благоустроено пространството. 

Гражданинът Владимир Николов, които бе в залата със свои съседи от кв. "Габера", искаше да разбере до колко е възможно да бъде изградена трайна инфраструктура  във вилната зона. Кметът обясни, че за трайното решаване на проблема с изграждането на цялостната подземна комуникация са необходими над 5 млн.лв., средства каквито в момента общината не може да отдели. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Рибар

Рибар

04.02.2021 | 10:54

Хубава песен от 90-те "Пляс,пляс педалите водно колело...."Хубава, ама за друга публикация.Много добра медия сте и тъй де.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?