Следвайте ни

29 са авторите на "Южна пролет" в Хасково

viber icon

Утвърдена е програмата на 49-то издание на Националния конкурс за дебютна литература и Литературни дни "Южна пролет" в Хасково. Празниците на словото ще се състоят от 26 до 28 май. 29 са участниците, съобщиха от общинската администрация.

Младите автори ще се борят за наградите за първа книга "Пегас", които имат и финансово изражение от по 1000 лева, в категориите "Поезия", "Проза", "Литературна критика и литературна история", "Детска литература", "Филмов сценарий" и "Драматургия".

Тържественото откриване със запалването на огъня на дните ще бъде на 26 май. На сцената на Драматичен театър "Иван Димов" ще бъде изнесен музикално-поетичен спектакъл по стихове на Недялко Йорданов, а по-късно е творческата вечер на носителя на "Пегас" за 2014 година Марин Спасов.

В програмата е и представянето на книгите на Мая Бочева "Туй-онуй", на Лили Спасова "Уана. Една морска история", на македонския автор Сашко Насев "Среща с дявола", на Здравка Евтимова "Юлски разкази". Ще бъде презентиран Митко Ламбов с пет стихосбирки "Полет в безкрая", както и детският писател Никола Райков.

Съпътстващи прояви са изложби, концерти, туристическа обиколка и базар на книгата с участието на 13 наши издателства. Традиционно в афиша присъстват и "Литературна занаятчийница" - обучителен панел за млади автори, и среща - разговор на дебютантите с журито.

Церемонията по връчването на наградите пък ще бъде със специалното участие на Трио "Intense". 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?