Следвайте ни

27 ракетни площадки бранят от градушки 1.1 млн. декара в областта

27 нови ракетни площадки в ​региона вече защитават обработваемите земи от градушки. Те се ръководят от команден пункт за противоградна защита в Хасково, който днес беше открит от земеделския министър Десислава Танева.

Ракетите ​бранят 1.1 млн. декара обработваема земя в ​областта. Системата за защита струва над 1 млн. лв. Специалистите, които работят в командния пункт обясниха, че при тях се получава основно радарна информация в реално време за развитието на облачните системи. На база на информацията се решава кога и колко ракети да се изстрелят към облаците.

Те очакват още тази вечер да се използват ракетни площадки, защото има обявен жълт код за гръмотевици, валежи и градушки в региона.

"Предвиден е бюджет от 4 млн. лв. за обезщетения на 100% пропаднали земеделски площи", съобщи министър Танева. Досега напълно унищожените основно от градушки площи в страната са 72 000 декара.

Обследванията продължават. 900 декара от тях са в райони със защита от градушки. Около 30% от земите в страната вече са защитени, като инвестицията е за близо 13 млн. лв.

"По-високо обезщетение ще получат тези стопани, които са си застраховали площите", уточни Танева. Тя посети и ракетната площадка в землището на хасковското село Войводово./Марица

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?