Следвайте ни

27-годишна дама, зооинженер, гледа 300 овце в Българин 

viber icon

Над 300 овце има във фермата на 27- годишната Даниела Христова, която е зооинженер. Модерният животновъден обект е в харманлийското село Българин и е създаден по проект по подмярка 4.1 на програмата за развитие на селските райони и разбира се, с много работа. Проектът е за изграждане на нова ферма за отглеждане на овце и закупуване на специализирана земеделска техника.  Младата дама е сред наградените  в тазгодишната инициатива на в. "Марица" - "Фермер на Тракия" и получи  специални награди от партньори  на проекта.

Овцевъдството е потомствен поминък  за семейството. Още прадядото отглеждал овце в селото, а след него  и наследниците. Родителите на Даниела Христова са зооинженер и ветеринар. Те, както й брат и са част от стопанството, в което непрекъснато има много работа, особено в този сезон. В него работят и други роднини.

Без програмата за развитие на селските райони, това стопанство нямаше да го има, а ние най- вероятно нямаше да се занимаваме с овцевъдство. Необходими са огромни инвестиции. Времето на фермите, в които се работеше ръчно,  без познания за новото , отминава. Те просто не могат да съществуват, не са конкуретоспособни, не могат да предложат качествена продукция, казва младият зооинженер. Благодарение на програмата и успешно защитения проект, както и на подкрепата на банка,  днес стопанството, което се развива системно повече от 10 г., е напълно механизирано. Закупили са трактор, миксер и друга техника, необходима за отглеждането на животните. Фермата има хуражна кухня. В доилната зала едновременно могат да влязат 24 овце наведнъж, а млякото отива директно в хладилната вана. Храненето на животните, както и поенето също са механизирани. Всичко  това облекчава процеса и повишава качеството на млякото. То се предава в млекопреработващо предприятие в Хасково. Доволни сме от цените, макар че никога не са достатъчни, казва младата жена. 

За момента сме стопирали бъдещи проекти, задоволяваме се с това, което сме постигнали, тъй като сме изморени. Не е лесно. Работи се от 6 часа сутринта до 20-21 часа. Ангажиментите са много, казва младата жена. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?