25

26.3 % от децата в хасковска област са в риск от бедност 

26.3 на сто то от децата на възраст  до 17 г. в хасковска област са в риск от бедност. Относителният на жените в такъв риск е 18.9, а на мъжете - 16.9 на сто.  Това показва изследване на НСИ за миналата година. За изследване на равнището на бедност в методологията на Евростат се използва общ разполагаем нетен доход. Линията на бедност представлява 60% от средния общ разполагаем нетен доход на човек.  

Средният показател за областта е 17.9 на сто. Линията на бедност в областта е 552 лв. на човек при средна за страната 637.92 лв. средно месечно на лице от домакинство. В съседната област Кърджали са по- бедни, там линията е 497 лева на човек. 

Според  статистиците линията на бедност в  региона е нараснала с 26.6 на сто спрямо  2022 г., като Хасково е сред областите с най- голям ръст.

Статистиците виждат и връзка между бедността и образованието. Най- ниско образованите са в най- голям риск, това важи и за децата. При тях бедността се следи по 13 показателя, след които такива свързани с битовите условия, игри и занимания, екскурзии и редица други.  

По етнически  показател най- много са бедните сред определилите се като роми, показва още изследването. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?