Следвайте ни

232 кучета кастрира община Хасково, зоодоброволци- 200 

Администрацията и организацията ще си сътрудничат, за да се намали популацията на бездомни животни 

viber icon

232 улични кучета е кастрирала общината за м.г., зоодоброволците са подложили на процедурата 200 животни. Организацията работи абсолютно законно, опитва се да реши проблема с бездомните четириноги, дори когато общината не ни помагаше. За пръв път тя ни подава ръка за сътрудничество, каза Марена Веселинова. Над 100 са осиновените с помощта на организацията животни, включително в чужбина. Доброволците се грижат за животни в домовете си, опитват се да им намират нови стопани.

 Проблемът не може да се реши бързо, но по него трябва да се работи. Апелирам към хората да не проявяват агресия, да имат търпение кастрираните животни да изживеят краткия си живот. Ако всички положим усилия, те ще намалеят чувствително, каза още Веселинова. 

В града има маркирани животни, които обаче не са кастрирани и тепърва ще видим защо се случва това. Ще купим още четци, за да проверим тези животи в Хасково ли са маркирани или са от други места. Факт е, че има и т. нар. кучешки туризъм, коментира кметът Станислав Дечев.   

Общината и зоодоброволците ще си сътрудничат в усилията да се намали популацията на бездомните животни. Ще се търси съдействие  на ветеринарните лекари. Доброволците имат идея да влязат в детските и градини и училищата, за да  запознаят малчуганите как да се държат с животните, какво не бива да правят, какво е полезно. 

От общината напомниха на всички собственици на домашни любимци, че са длъжни да ги регистрират и чипират. Това важи и за дворните кучета по вилите. Даваме толеранс от 3 м, след това започват проверки. Значителна част от кучетата идват именно от вилите, тъй като стопаните безотговорно ги зарязват.

Дечев каза още, че новите четци, с които ще бъдат въоръжени служителите от „Екопрогрес” ще могат да четат чипа от разстояние, ката че няма да е необходимо  да се спират стопаните, разхождащи любимци, за да бъдат проверени.   

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (1)

Радо

23.01.2020 | 06:48

Вече се родиха още 1000. Само в България се разхождат по улиците!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?