112

21 млади цигулари участват на тазгодишния конкурс „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково

Световна премиера ще има Сюита за оркестър на филмовия композитор Кирил Дончев

21 млади цигулари ще участват в 48-ото издание на международния конкурс „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково, съобщи зам.-кметът Мария Вълчева. Събитието ще се проведе от 20 до 22 октомври.

Най-младите участници в конкурсната програма са на по 8 г. Те са  Мина Цанкова от България и Чезар Молдовану от Молдова. Най-големият  – Стефан Хубенов от България, е на 23 г..

В конкурса ще участват музиканти от  Молдова, Румъния, Сърбия и България. 6-ма са записани в първа възрастова група, 11  във втора, а по двама са в трета и четвърта групи. Те ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Гинка Гичкова и членове проф. Кремена Оксенкруг, доц. д-р Галина Койчева-Мирчева, Радмила Петрова-Кръстева и проф. Пламен Джуров. Наградният фонд е 6900 лв.

Откриването е на 20 октомври от 12,30 часа в театър „Иван Димов“, когато ще бъде изтеглен жребият за реда на участие, след което започва и самата програма. 

В рамките на музикалните дни са предвидени три концерта от 19 часа, съобщи диригентът на Камерен оркестър Хасково маестро Цанислав Петков. Първият концерт е в читалище „Заря“, защото на сцената ще се излязат над 60 музиканти, а другите два ще са в хасковския театър.

На 20 октомври публиката ще се наслади на български концерт в изпълнение на Симфониета Враца и Камерен оркестър Хасково. Солист ще е Йоанна Каменарска – цигулка, която е лауреат на „Недялка Симеонова“.

Програмата започва с „Празнична увертюра“ на Веселин Стоянов, след което е рядко изпълняваният Концерт за цигулка №1 на Панчо Владигеров. Световна премиера ще има Сюита за оркестър на филмовия композитор Кирил Дончев.

На 21 октомври вечерта в театъра ще е камерният концерт на „Eastern string quartet“ в състав Альона Чехова – цигулка, Лорела Миха – цигулка, Сонила Бяха – виола, Маргарита Глодунова – виолончело със специалното участие на Мартин Павлов – флейта и Радолф Баха – кларинет. Те ще изпълнят произведения на Моцарт и Брамс.

На 22 октомври от 19 часа е концертът на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с новия им диригент Константин Добройков. В програмата са „Фантазия и Фуга“ от Бах, „Адажио“ на Красимир Кюркчийски, „Серенада“ на Едуард Елгар и „Преобразена нощ“ от Арнолд Шонберг.

Всички концерти са със свободен вход.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?