112

21 медала взеха изпълнители от Хасковска област на събора в Копривщица

203-ма участници – групови и индивидуални изпълнители на традиционно народно пеене, свирене, хора и обреди, представиха област Хасково в XII- издание на Националния фолклорен събор в Копривщица.

Изпълнителите от региона бяха удостоени с 11 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала. За представяне на автентични носии бяха връчени 2 грамоти.

Калинка Ванчева, индивидуален изпълнител на народни песни към НЧ „Заря - 1957“ от община Минерални бани, бе удостоена със специална поощрителна награда, която бе звукозапис на изпълнение от Българско национално радио.

Изявите на участниците бяха оценявани от жури от представители на Института за етнология и фолклористика и Института за изследване на изкуствата при БАН. Областният координатор от областната администрация в Хасково Стефан Николов сподели, че участниците от региона ни са грабнали публиката с представянето си и с това са заслужили отличията, с които са били удостоени.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г. Той е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от декември 2016 г.

 

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?