Следвайте ни

2 семейства с шанс за безплатни инвитро процедури

Помощта е от кампанията на областния управител Станислав Дечев и фондация "Искам бебе"

viber iconЗапочна приемът на документи от семейства с репродуктивни проблеми, които имат необходимост от финансиране за инвитро процедура. Средствата в размер 8 600 лв. бяха събрани на коледния благотворителен базар на губернатора Станислав Дечев и коледния коктейл. Инициативата е съвместна на Областна администрация и фондация “ Искам бебе” – “ “За повече деца в България”.

Две семейства от региона ще получат финансиране за инвитро. Ще се определят и две резерви, сподели председателят на фондацията "Искам бебе" Мария Янева. Всяка една от двойките ще получи финансиране в размер на 4300 лв. за провеждането на инвитро процедурата. При  допълнителни разходи те ще трябва да се поемат от семейството. Едно от условията е жената да бъде във възрастовата граница от 20 до 43 години, а мъжът до 48. Двойката трябва да е изчерпала 3 инвитро процедури, финансирани от държавата чрез Центъра за асистирана репродукция. Кандидатите също трябва да са постоянен или настоящ адрес на територията на областта за последните две години преди подаване на заявлението. Семейството да няма общи деца и да не е получавало дарение от други кампании в последната една година- от 10 януари 2017-а,  са също изисквания. Задължително условие е двойката да извършва процедурата в лицензирана клиника на територията на страната.

Документите ще се приемат до 28 февруари  нa e-mail  [email protected] Изборът на двете двойки ще се извърши в присъствието на нотариус, представител на фонацията и на Областна администрация на 6 март.

Губернаторът, който бе главен инициатор, сподели, че обмисля  да продължи кампанията и да се провежда не само по Коледа. Ще се организират инициативи в различни общини на територията на областта. Той благодари на всички, които се включиха в коледния благотворителен базар и  коледния коктейл, както и на фондацията.  Дечев изрази надежда да се сбъдват съкровените мечти не само на едно, а на повече семейства. Янева допълни, че фондацията от 10 години насам помага на двойки с репродуктивни проблеми от страната. За съжаление демографският срив бе пагубен през 2017- а. Според статистиката са се родили само 59 000 деца в национален план. Радвам се, че държавата се зае с тази тежка задача и подкрепя нуждаещите се, и Областна администрация също се включи и се надявам в Хасково след година да е проплакало вече първото бебе, чието семейство е получило финансова подкрепа, коментира председателят на фондацията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?