25

2.3 % работят у дома в хасковска област, 19% пътуват всеки ден 

1728 са хората в хасковска област, които са посочили, че работят от вкъщи, към септември м.г., когато се проведе преброяването, съобщиха от НСИ. Като процент тези хора представляват 2.3 от работещите и са наполовина по- малко от средното ниво за страната работещи у дома, което е 5.1 на сто. 

Пандемията отвори нови възможност и редица фирми изпратиха служителите си вкъщи. Работят у дома обаче предимно хора с висше образование, чиято работа е свързата с компютър и определени дейности.

74 899 са заетите лица в хасковска област. От тях с фиксирано работно място са 3407. Тези, които работят в същото населено място, в което живеят, са 47 692, а тези които работят в друго са 14 568.

Интензитетът на трудовата мобилност в областта е над средния за
страната  е и 194.5‰ .  Явлението всекидневна трудова миграция е тясно свързано с икономическото състояние на населените места, тяхното местонамиране и инфраструктура, както и с наличието и характеристиките на работната сила в тях. Значението на този процес за обществото е голямо, тъй като участието във всекидневните пътувания, за разлика от постоянното преселване, не води до обезлюдяване на населени места или до нарушаване на възрастовата структура на населението. 

За хасковска област прирастът в резултат на трудовата миграция е отрицателен, т.е. хората, които идват да работят в областта са по- малко от тези, които ежедневно работят извън нея. Това е обяснимо с ниските заплати и ограничените възможности тук. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?