Следвайте ни

18  занаятчии на изложение в Хасково 

viber icon

18 са занаятчиите, които се включиха в изложението за празниците на Хасково. Панаира на занаятите откриха кметът Станислав Дечев и председателят на „Регионална занаятчийска камара“ – Хасково Лозко Латев. 

Станислав Дечев поздрави производителите и им пожела успешно представяне в Хасково. Кметът благодари на творците за това, че опазват традиционните български занаяти, че ги популяризират и предават на поколенията и покани хасковлии да се насладят на произведенията на занаятчиите и да подкрепят производителите. 

Събитието се организира по проект  за увеличаване на трансграничния туристически потенциал между Хасково и Одрин, съфинансиран от Европейския съюз. Партньяори са  Сдружение за регионално социално и икономическо развитие в  Хасково и Тракийската клубна асоциация на природните спортове в  Одрин. 

Всеки жител и гост на Хасково днес и утре може да се наслади на традиционни за региона занаяти, като дърворезба и художествена обработка на дърво, ръчна изработка на керамика, накити и бижута, кукли и сувенири, тъкачество и обработване на вълна и др. Посетителите ще имат възможността да се потопят в живата история на занаятчийското изкуство и да се докоснат до уникалността на ръчно произведените изделия от местни майстори. 

Целта на панаира, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България – Турция е да популяризира и насърчи развитието на туристическия потенциал на региона чрез представяне на местните занаяти пред широката публика. По този начин ще се промотира културното разнообразие и богатото историческо наследство на Хасково и областта.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?