Следвайте ни

18 % от къщите за гости са проверявани

viber icon

Около 18 на сто от къщите за гости, построени по програмата за селските райони, са проверени. Толкова са възможностите на ДФ „Земеделие”. По регламент  трябва да бъдат обхванати 5 % на база риск анализ, ние сме си поставили за минимум 7.5 на сто. Реагираме на сигнали. Това заоявиха от пресцентъра на агрофонда на наше запитване.

От там казаха, че не могат да дадат   информация за проверяваните обекти в Хасковска област. Предоставили сме всичко на компетентните органи, във връзка с разпоредените от ВКП проверки, допълниха още от пресцентъра.

Заради съмнения за злоупотреби, ВКП нареди проверки на къщите и семейните хотели, изградени по проекти по мярка 311 ,,Разнообразяване към неземеделски дейности", мярка 312 ,,Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия", включително на тези, при които е изтекъл 5-годишният период  да действат като места за настаняване.   Извършва се както документална проверка на  проектите, така и дали обектите се ползват по предназначение. Изискват се копия от регистри за настанените туристи, за  заплатените туристически данъци.  Полицейските управления по места дават справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи.

Възможността за изграждане на къщи за гости, с идеята да се осигури поминък и интерес към селските райни, съществуваше в предишния програмен период.  Заради нередности, страната ни бе санкционирана с 13 млн. евро.   

Както писахме преди дни, 30 са къщите в Хасковска област, изградени или реновирани по програмата. Започналите в края на миналия месец проверки, трябва да приключат в края на този. Освен  дали са построени в нарушения,  разследването трябва да покаже и посещаемостта на обектите, както и какви са ползите по места.  Факт е обаче, че не навсякъде се издават касови бележки за платените нощувки,  практика е и да не се регистрират всички посетители.  

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?