25
Следвайте ни

160 г. отбеляза хасковският храм "Св. Арх. Михаил и Гавраил"

viber icon

Кметът на община Хасково Станислав Дечев и председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева присъстваха на Празничната света литургия в храм „Свети Архангели Михаил и Гавраил“. Службата води Смоленският епископ Висарион- викарий на Пловдивския митрополит Николай, в съослужение с хасковски свещеници.

Днес църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ в Хасково празнува 160 години от своето създаване. Храмът е построен през далечната 1861 година. Майстор Петър Казов с голяма група  карловски и брациговски зидари изграждат църквата за кратко време. Богатите дърворезби на иконостаса, архиерейският трон и малките иконостаси са дело на известния майстор Яне Спиров. Стефан Андонов и Атанас Гюдженов, ученици на Станислав Доспевски, изписват 220 стенописи, а останалите са изписани от братята Васил и Стефан Мосхови.

Поради изключителната архитектурна значимост на храма,  неговата автентичност и майсторска изработка на иконостаса и стенописите, той е обявен за паметник на културата от национално значение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?