25

1500 от хасковска област остават без работа, ако затворят „Марица Изток”

Около 1500 души от хасковска област ще бъдат засегнати от затварянето на енергийния комплекс „Марица Изток“. Толкова за хората, които работят там, като повечето от тях са от общини с  висока безработица. По 300-400 души от общините Харманли, Симеоновград и Тополовград  са заети в комплекса. Работещите там от Хасково и Димитровград са около 100-200. Това се посочва в проект на териториални планове за справедлив преход. Те са за областите Стара Загора, Кюстендил и Перник, където е съсредоточен добивът на въглища и производството на енергия. Процесът на постепенно прекратяване на производството на енергия от въглища в енергийния комплекс „Марица Изток“ не е започнал, за разлика от Пернишко и Кюстендилско. 

Добивът на въглища и производството на електроенергия от въглища в област Стара Загора все още се осъществява с пълния капацитет на четирите ТЕЦ-а от комплекс „Марица Изток”. Те се захранват изцяло от находищата на въглища в региона, експлоатирани от местни минни компании. Местната екосистема на заетостта в минните дейности, производството на енергия от въглища и различни съпътстващи дейности ще бъдат изправени пред значително въздействие от прехода, се посочва в проекта.

Схемата за подпомагане на създаването на водородна верига за стойност има за цел да привлече големи инвеститори в областта на производството на електролизьорни системи, горивни клетки, станции за зареждане и други съоръжения, като по този начин се осигури алтернативна заетост и се гарантира енергийния преход в засегнатите региони.  

Предвижда се създаване на нов парк в "Марица изток" на база консултиран Мастърплан за развитието на комплекса и да се развият други такива в близост до Стара Загора.

Предвидената схема за подпомагане на фотоволтаични паркове с електролизьор ще създаде заетост при строителството и поддръжката на такива паркове. Тази мярка допълва дейностите по рекултивация на терените, като е предвидено фотоволтаичните системи да бъдат инсталирани приоритетно върху рекултивирани терени.

Сред мерките е предвидена и подкрепа за производство на биометан на базата на органични остатъци - като алтернативно гориво с ниски емисии, създаващо работни места. Такива проекти могат да се реализират и в сферата на производството на енергия от вятърни турбини, пише още в проекта.

 

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 7 оценки
3.4/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Аlex

Аlex

10.08.2023 | 14:52

От "братските"посолства така казаха! Не виждам жълто син ия байрак! Ша дават на всички от канцеларийте орден ПОЧЕТ ЕН РАЗРУШИТЕЛ! Единствено условие; Да са заспали черве ни на 09.10.1989 и да са се съ будили сини на 10.10.1989!

Отговори
4 1
КОЯ МРЪСНА С ВИНЯ

КОЯ МРЪСНА С ВИНЯ

10.08.2023 | 09:23

МИ КРАДЕ ВЪГЛИЩАТА?

Отговори
3 0
КОЯ МРЪСНА С ВИНЯ

КОЯ МРЪСНА С ВИНЯ

10.08.2023 | 09:23

ПЕЧЕЛИ ОТ ИЗНОСА НА ТОКА ЗА ТУРЦИЯ?

Отговори
3 0
Моше Османов

Моше Османов

10.08.2023 | 09:14

От няколко години вече не вземат хора на мястото на пенсуонираните в Мини Марица Изток.Явно подписана им е присъдата. А колкото до зеления водород, някой да каже как ще се съхранява, пренася използва като горивао и къдеима сега пазар за него. Или всичко това е в светлото ком.. пардон бъдеще. Дотогава тези над 50 или на предпенсионна възрас да му мислят как да минат на фотосинтеза

Отговори
5 0
Три пъти мери преди да  режеш !

Три пъти мери преди да режеш !

09.08.2023 | 21:48

След промените през 89 година се надигна вълна за ликвидирането на КЦМ Пловдив - по екологични съображения. В комбината намериха решение с филтрите, въздуха си е чист и никой повече не споменава за проблеми там. В Марица Изток проспаха това време. Решние сигурно има, но с ликвидирането на мините, ликвидираме и най-голямата ТЕЦ там - МИ 2. Това директно ще се отрази на бюджета на всяко наше семейство. Лесно ще ги парчетосаме, а после?

Отговори
11 1
Църен Ваню

Църен Ваню

09.08.2023 | 16:34

никога+ не сме живели по-богато и по-добре от_ сега!

Отговори
5 8
Верно ли ?

Верно ли ?

09.08.2023 | 21:50

Това е верно за един процент от обитателите на територията.

Отговори
9 2

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?