25

150 000 лв. помощ иска МБАЛ „Св. Екатерина“ заради ръста на заплатите 

Ръстът на минималната работна заплата от началото на годината доведе общинската МБАЛ „Св. Екатерина“ в Димитровград до абсурдна ситуация. Основната заплата на най-ниската категория персонал „санитар” с оказа по- ниска от тази  на медицинска сестра с 20 лв. и със 110 лв. от тази на лекар без специалност.  Това налага увеличение на основните заплати на целия персонал. Необходимите средства за това увеличение включително задължителните осигурителни вноски възлизат на близо 20 000 лв. месечно.  Това става ясно от докладна  до ОбС- Димитровград, в която се иска болницата да получи финансова подкрепа от 150 000 лв. 

Освен увеличените разходи за възнаграждения, в дружеството са притеснени и от продължаващите  икономическа и политическа кризи и динамиката на цените в посока увеличение. Всичко това носи несигурност в прогнозирането на разходите за издръжка и движението на паричните потоци на дружеството. През изминалата 2022 г. болницата е разплатила 1 207 000 лв. текущи и стари задължения към доставчици на лекарства, консумативи, отопление, ток, вода и др. или средно месечно около 100 000 лв. През 2023 г. очакваните ежемесечни плащания на текущи задължения са в размер на не по-малко от 80 000 лв. Извън тази сума остават ежемесечните плащания по обслужването на банковия кредит, чиито месечни вноски са средно 12 000 лв.

Здравната каса няма приет бюджет за 2023 г. и когато все пак бъде приет, той ще бъде строго лимитиран, като средната стойност на една клинична пътека за МБАЛ „Света Екатерина” се очаква да бъде 858 лв., което е крайно недостатъчно да обезпечи финансово медицинската дейност на дружеството.

Исканата подкрепа от 150 000 лв.  ще е от бюджета на Общината за тази година, който предстои да бъде приет.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?