25

1487 в Маджарово живеят без аптека, над 6000 в Стамболово  разчитат на една

Маджарово е сред 12-те общини в страната и единствената в област Хасково, в които няма аптека. 1487 души(толкова е населението според преброяването), които живеят  в малката община, не могат да разчитат на фармацевт и вероятно се запасяват с лекарства, пътувайки до Хасково и Харманли, който са най- близките градове. 

Според изследване на Института за пазарна икономика, което се базира на данните на Регистъра на аптеките в страната и на данните на НСИ за населението, по една аптека има в общините Стамболово  и Минерални бани, чието население е съответно 6263 и 6508 души. В Минерални бани аптека има от преди няколко години, когато местната власт сама ремонтира  и предостави срещу символичен наем помещение за аптека, за да удовлетвори нуждите на местното население, което бе принудено да пътува за лекарства до Хасково. 

В Ивайловград има 2 аптеки. Там на 2693 души се пада една аптека. 

Наличието на аптеки в близост до населението облекчава достъпа до лекарства и лечение. Малко са селата в хасковска област, в които има аптеки, като някои от тях работят по половин ден, но все пак  ги има. Проблемът би намерил решение с вендинг апарати за лекарства, от които да могат да се купят медикаменти без рецепта. Това обаче няма как да стане със закона, тъй като е частна инициатива и въпрос на възможности и желание на местните общности.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?