25

14- метрова трапеза с вкусотии разпъват на площада в Димитровград 

14- метрова софра с обредни хлябове разпъват в Димитровград днес.  Коледната трапеза с дегустация на вина ще е готова в 10.30 ч. на площада. 

Трапезата ще е отрупана със солено руло от тиква, рачели, триен фасул и други апетитни ястия. Колоритно изложение на черги и автентичните им техники за направата им ще предоставят на гостите истинско завръщане към бабините къщи. 

Жени  от читалищата ще демонстрират нагледно във фолклорни кътове как се меси и приготвя обреден хляб и питка, как се точи сладка баница и тиквеник. Всеки, който желае ще може да пробва уменията си при тях.  Местни майстори на домашни вина от селата ще изложат свои продукти в специално организирано изложение, където ще се дегустират вина от сорта мерло, памид, пелин, мавруд, шердоне и други. В "Коледна трапеза" ще се включат и кулинарите от ПГ "Проф.д-р Асен Златаров", които също ще покажат своето майсторство в приготвянето на празнични ястия. 

Коледните къщички предлагат , курабийки    гевречета, дървени сувенири, свещи и други коледни красоти за подаръци. Атрактивен кът за снимки ще изненада за пореден път гостите на събитието.  Програмата от сцената на площада ще допълва настроението с изпълненията на талантливите  певци. 

В неделя ще може да се закупят и сурвачки с кауза. На специално организирания благотворителен базар желаещите ще могат да направят дарение за тежко болната Светла Калайкова. Младата жена е майка на две деца, социален работник, който работи със семействата по приемна грижа. Светла се нуждае от спешно лечение, за да продължи да се грижи за децата, които толкова много обича. Сурвачките за благородната кауза са изработени в конкурса на ОП "Детски и младежки център" и Исторически музей. С подкрепа за благодорното дело се присъединяват и местните читалища, които също ще предлагат изработени от тях автентични сурвачки. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?