Следвайте ни

1331 евро на човек чужди инвестиции в Хасково

viber icon

Общините в Хасковска област е сред тези с най-малко чуждестранни инвестиции. Това показва Картата на преките чуждестранни инвестиции с натрупване на Института за пазарна икономика. Според нея, към края на 2018 г. в Община Хасково се падат по 1331 евро на човек от населението. Следва Свиленград с 1101 евро, вероятно заради хазартните комплекси там. В Димитровград преките чуждестранни инвестиции с натрупване са 707 евро, а в Харманли - 389 евро.   

В повечето български общини, където има чуждестранни инвестиции, обемът им е под 1 000 евро на човек от населението. В редица малки общини като Гълъбово и  Челопеч
 обаче  те достигат до 57- 92 000 евро на човек заради индустрията. В Минерални бани и Тополовград пък са под 50 евро на човек. 

Да  113 общини няма данни за ПЧИ или те са конфиденциални. Сред тях са Маджарово и  Ивайловград, например. 

Развитието на българската икономика в последните 20-30 години е в голяма степен зависимо от притока на чуждестранни капитали. Разбивката на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) по общини дава интересен поглед към регионалното развитие и в голяма степен обяснява натрупаните различия в страната, обясняват от ИПИ. 

Картата е от проекта „264 истории за икономика“, който характеризира регионалната икономика. 

Може да я разгледате тук

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде ще посрещнете Великден?