1331 евро на човек чужди инвестиции в Хасково

Общините в Хасковска област е сред тези с най-малко чуждестранни инвестиции. Това показва Картата на преките чуждестранни инвестиции с натрупване на Института за пазарна икономика. Според нея, към края на 2018 г. в Община Хасково се падат по 1331 евро на човек от населението. Следва Свиленград с 1101 евро, вероятно заради хазартните комплекси там. В Димитровград преките чуждестранни инвестиции с натрупване са 707 евро, а в Харманли - 389 евро.   

В повечето български общини, където има чуждестранни инвестиции, обемът им е под 1 000 евро на човек от населението. В редица малки общини като Гълъбово и  Челопеч
 обаче  те достигат до 57- 92 000 евро на човек заради индустрията. В Минерални бани и Тополовград пък са под 50 евро на човек. 

Да  113 общини няма данни за ПЧИ или те са конфиденциални. Сред тях са Маджарово и  Ивайловград, например. 

Развитието на българската икономика в последните 20-30 години е в голяма степен зависимо от притока на чуждестранни капитали. Разбивката на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) по общини дава интересен поглед към регионалното развитие и в голяма степен обяснява натрупаните различия в страната, обясняват от ИПИ. 

Картата е от проекта „264 истории за икономика“, който характеризира регионалната икономика. 

Може да я разгледате тук

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?