25

12 казана с курбан раздадоха в Йерусалимово за днешния празник

Водени от вярата и уважението към християнските обичаи, йерусалимовци и техните потомци отново отбелязаха големия християнски празник Свето Успение Богородично.

В двора на църквата „Св. Димитър“ 12 млади овце, дарени от миряни, бяха принесени в жертва за благоденствие, здраве и добруване на живеещите в хаджийското село.

Йерусалимовци са единствените в цялата община, които ревностно пазят традицията за този празник и всеки се включва в ритуала с каквото може. В приготвянето на тазгодишната трапеза се включиха повече от 30 дарители, които освен жертвените животни, закупиха хляб, бира, безалкохолно и всичко необходимо за празничната трапеза. Част от местните жени бяха подготвили обреден хляб и питки, които бяха раздаден на всички присъстващи за Света Богородица, а Димитър Благоев се погрижи ритуалната храна не само да бъде вкусна, но и приготвена навреме. Голяма помощ му оказаха част от благодетелите и вярващите християни.

 Празникът започна с тържествен водосвет за здраве и благополучие в двора на местната църква, отслужен от иконом Трифон Караджонов. След края на водосвета всеки един от дванадесетте казана с традиционната гозба, както и дарителите, бяха поръсени със светена вода и благословени за тяхното благородство.

 По време на празничния обяд, в двора на църковния храм се проведе търг. За продажба имаше плодове, дрехи, хранителни продукти и различни вещи, оставени като дарения в църквата. Голяма част от присъстващите си тръгнаха от търга със закупена вещ, а със събраните средства от разпродажбата църковното настоятелство предвижда да се направи обновление на храма.

Кметът на селото Георги Иванов благодари на всички, които се включиха в организирането на празника. Благодари и на общинското ръководство, в лицето на кмета на общината Анастас Анастасов, за оказаната подкрепа и съдействие при построяването на масивен дървен навес и дървени маси в двора на църквата.

Голяма Богородица се почете и в град Любимец. В църквата „Св. Успение Богородично“, отец Караджонов отслужи основната празнична молитва за здраве и благоденствие на местните жители, както и за предпазване на града от природни бедствия.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?