Следвайте ни

12 000 на борсата от февруари в Хасковско 

viber icon

Пандемията остави много хора без работа, от февруари до началото на т.м.  в бюрата по труда в Хасковска област са се регистрирали около 12 000 души. Данните са на НСИ, който следи отраженията на вируса  върху бизнеса. Само за седмицата от 30 ноември до 6 декември т.г. хората без работа в областта са 498.

Ръстът започна през април, когато скоро след като бяха затворени заведения, предприятия и редица други, пред бюрата по труда са извиха опашки за регистрация.

През лятото ситуацията на пазара на труда започна да се успокоява, като намерилите работа бяха повече от регистрираните  на борсата. Така е в началото на юни, когато започналите работа са били 453, а новозаписаните 208. Тази тенденция се запазва през летните месеци и се обръща през есента, когато започва освобождаването на сезонните работници. В момента ресторанти и заведения са затворени. Редица други сектори не работят на пълен оборот, а това увеличи безработицата. Втората вълна за по- малко от година постави в невъзможност работодателите с неработещ бизнес, да задържат  кадрите си, както много направиха през пролетта с надеждата, че с  лятото ще дойде краят на пандемията и мерките.  Много бизнеси, като ресторанти, не заработиха на пълни обороти, тъй като клиентите чувствително намаляха. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Василев

Василев

09.12.2020 | 14:45

12000 работещи за цялата област.Не са никак малко,като се има предвид, че областния град от близо 80 000 сега я има 40000.Тук влизат пенсионери и учащи. И колко остават хората в работна възраст? Статистиката от общината е за изборния ден.Част от младежите,които бяха при принудени да си търсят късмета в чужбина фигурират в тези списъци. И как се живее с парите от борсата,как се издържа семейство? И още ще бягат навън и ще работят за жълти стотинки там,но ще са по- добре от мизерията. Това е картинката.Държавата се превърна в мащеха за повечето хора.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?