Следвайте ни

115-годишни гори постави под закрила Община Харманли 

viber icon

185.9 хектара вековни гори постави под закрила Община Харманли,  като им даде статут "гори във фаза на старост". Те са в землището на селата Върбово и Орешец. Районът е част от зоните на "Натура" 2000, а предложението е направено от сдружение "WWF – Световен фонд за дивата природата, Дунавско-карпатска програма България" след теренно проучване през периода 2017-2019 г. 
"Горите във фаза на старост" притежават характеристики, които ги правят изключително важни за опазването на биологичното разнообразие, на водите, предотвратяване от ерозия и наводнения, пречистване на въздуха, обогатяване на почвата. Те се възприемат като девствени гори, представляващи екосистеми със запазена структура и са най-ценни от екологична гледна точка, тъй като са дом на удивителни биологични видове. Най-старите гори са с определена възраст от 115 години. Приети са и такива с по-ниска възраст, за да бъдат съхранени от лесовъдски намеси. В защитените територии не се допуска – сеч, добив на биомаса и други дейности, които могат да нарушат протичането на природните процеси. Те са естествен резервоар за генетичен материал и зона за спокойствие за много видове, чието съществуване е зависещо от горските екосистеми.

 

 

*Снимка от Харманлийските стари гори. Автор: Цветан Златанов от Институт по био разнообразие при БАН

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?