Следвайте ни

10 септември - Световен ден за предотвратяване на самоубийствата

viber icon
ХАСКОВО,Марица


Пресконференция по повод 10 септември - Световен ден за предотвратяване на самоубийствата, дава днес Регионалната здравна инспекция. По темата данни за областта ще изнесе психологът Красимира Богданова.

Всяка година Световната здравна организация с подкрепата на Международната асоциация по предотвратяване на самоубийствата провежда Световен ден за предотвратяване на самоубийствата. Целта е поощряване на дейността по предотвратяването им. Според данни на СЗО общият брой на починалите от суициди приближава милион годишно. Ако се запази тази тенденция, то към 2020 г. броят на самоубийствата по всяка вероятност ще нарасне 1,5 пъти.

Почти във всички случаи човек не се самоубива, защото изобщо и по принцип не му се живее, а защото не му се живее в дадената житейска ситуация или условия, от които той не вижда изход. Втората заблуда е, че се самоубиват хора само със слаби характери – напротив, силният характер съчетан с чувство за отговорност може да тласне човек да посегне на живота си, когато той е в разрез с дълбоки нравствени принципи.

Наблюдава се неравномерно разпределение на случаите на самоубийство в света, като Азия е водеща с 60% от всички самоубийства. Според СЗО само в Япония (30 хил. души годишно), Китай, Индия и Казахстан се извършват 40% от всички самоубийства в света. В Европа най-разпространени са самоубийствата в Русия, Словения, Унгария, Финландия и прибалтийските страни. Най-малък е процентът на самоубилите се в Латинска Америка и в ислямските страни.

Къде сме ние? Увеличен е броят на самоубийствата през лятото, като през последните четири години този пик се наблюдава през август. Това съобщава д-р Владимир Наков, експерт от сектор „Психично здраве” на Националния център по обществено здраве и анализи. По думите му на всеки 40 секунди в света 1 човек се самоубива. Той обясни, че голяма част от хората, които слагат край на живота си, са с психични проблеми, а други са изпаднали в криза и не са потърсили помощ. Според данните хората между 18 и 29 години най-често решават да се самоубият.
Данните показват, че през 2012 г. общият брой на опитите за самоубийство в страната ни е бил 3005, като 766 от тях са завършили с фатален изход.
Експертите са категорични, че мотивите, които карат хората да прекратят житейския си път, са личните емоции и проблеми в семейството. Социалният статус на човек се нарежда едва на седмо-осмо място като водеща причина.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?