112

10 художници подредиха изложба от пленер в Свиленград

С изложба от 20 картини със забележителности от Свиленград и района, завърши днес осмото издание на Националния пленер „Нарисувани усещания”. 

Експозицията е подредена в Арт галерията. Откри я  кметът на общината арх. Анастас Карчев. Той благодари на художниците за участието. Пленерът е част от празничната програма за Деня на града – 5 октомври и 110-годишнината от освобождението му. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Тази година в пленера участваха десет творци - Mилчo Taлeв и Гeopги Cĸyмoв oт Πoмopиe, Гaбpиeлa Πeтpoвa, Teoдopa Шaндapoвa, Heбoйшa Cтaнĸoв и Mилeнa Cтaнĸoв oт Coфия, Taньo Πaвлoв oт Пловдив и oт Cвилeнгpaд – Paдoмиpa Bълĸoвa, Taня Apнayдoвa и Яниca Гeopгиeвa. 

От 20 до 25 септември те претвориха през своя поглед исторически забележителности от Свиленград и общината. На платната са изобразени връх Шейновец и паметникът там, старият мост, Червеното училище, сградата на Историческия музей, паметникът на ген. Никола Иванов, скалната църква в Михалич, бронзовият глиган от гробницата в Мезек и други. Използвани са техниките маслена живопис и акрил. Изображенията са както в реалистичен и експресивен стил, така и в абстрактен.

Картините остават дарение в Художествения фонд на община Свиленград. Те могат да се видят в Арт галерията до края на месец октомври.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?