Следвайте ни

10 девойки посегнаха на живота си

71 хасковлии пробваха самоубийство от началото на годината

viber icon
ХАСКОВО, Виолета ВАСИЛЕВА


71 опита за самоубийство са направени в Хасковска област от началото на годината, съобщи психологът към РЗИ Красимира Богданова. Пресконференцията бе във връзка със Световния ден за борба със самоубийствата. Миналата година до края на август опитите за самоубийство са били 80. 

Пет от всички опити са завършили фатално. Самоубийците са мъже, които са се обесили. 52 са пробвали да сложат край на живота си с лекарства, а 10 с нож.


Общо 29 мъже и 42 жени са посегнали на живота си. Най-малкото дете, което е направило опит за самоубийство е на 13 години. До 19-годишна възраст опит да сложат край на живота си са направили 10 момичета и едно момче. Това е възрастовата група с най-много опити за самоубийство, заедно с тази над 45 г.

Има и прикрити самоубийства – някои от катастрофите са такива, но е трудно да се докаже, поясни Богданова. Хората най-често посягат на живота си при разбирането на тежки диагнози. Те изгубват смисъл да продължат да живеят. На този фон според психолога е безумно деца и младежи да искат да се самоубият при положение, че животът им тепърва предстои. Най-често малките посягат на живота си заради проблеми в семейството. Най-уязвими са жените и тийнейджърките до 25 г., а също и мъжете над 60 г.

Психологът посъветва още при най-малкият проблем да се търси помощ от специалист. Половината от проблемите могат да се решат със среща с психолог и няма нужда от психиатър, където с медикаменти се лекуват тежките депресии.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?