Следвайте ни

1 900 в защита на Ямача, борбата продължава 

viber icon

1 900 са събраните подписи  до сега за запазване на парк Ямача. Това съобщиха от  Неформална група граждани, обединени в обществена полза зад каузата „Да спасим парк Ямача“. От групата призоваха хасковлии утре да бъдат в 10 часа пред общината. По това време в зала „Хасково“ ще се провежда заседание на ОбС, на което се очаква да бъде гласувана комисия за оценка на имотите на игрищата, за да започне процедура по сделка със собственика. 

От групата отчетоха постигнатото за месец. Бяха проведени 4 инициативи в подкрепа на каузата за съхраняване на парка - два протеста (в центъра на града и на стадион „Хасково“), почистване на Ямача от боклуци и рисуване в подкрепа на парка за малки и големи. Все още продължава подписката, която може да се подкрепи на  www.peticiq.com/268698

Входирано бе Заявление до Община Хасково за свикване на комисия от независими оценители за поземлените имоти, обхващащи терените от бившия спортен комплекс. Те са обозначени в зони 3 (със син цвят) и 4 (с оранжев цвят) на картата по-долу. Целта е да се търси начин тези имоти да бъдат откупени  и да се превърнат и развият отново като спортен комплекс. Така ще се покрие необходимостта на спортните клубове, гражданите и гостите на града от база за тренировки и спорт. В допълнение, тя е разположена на естественото си място до големия градски стадион, сред лесопарка далеч от замърсители, с лесен и осигурен достъп и наличен голям паркинг в близост.

В резултат от проведените инициативи и граждански протести, Община Хасково актува 9.365 дка и 5.564 дка  дка, с актове № 11548 и № 11549, които вече са публична общинска собственост. Проведе се първоначална среща между представители на собствениците на имотите, общинската власт и граждани; по време на срещата бяха обсъдени желанията на всички заинтересовани страни и възможните решения за запазване на спортния комплекс като такъв.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?