25

1.15 пъти над допустимия серен диоксид в Димитровград вчера, днес е в норма 

Серен диоксин 1,15 пъти над пределно допустимата стойност на средночасовата норма, е засечен във въздуха на Димитровград вчера в 16 часа. Регистрираната стойност от 402,60 μg/m³ , съобщиха от РИОСВ- Хасково. Веднага е дадено предписание на ТЕЦ „Марица 3“ АД в спешен порядък да предприеме ефективни мерки за намаляване на масовия поток на серен диоксид, образуван в резултат на производствената дейност.

В следващите часове на деня регистрираните стойности по показател серен диоксид от АИС „Раковски“ в Димитровград са в норма и в порядъка на 12,00 до 19,00  μg/m³. Средноденонощна стойност за  вчера е 34,56 μg/m³ при норма 125 μg/m³. През 2023 г. няма регистрирани превишения на средноденонощната норма за серен диоксид в атмосферния въздух на Димитровград, допълват от екоинспекцията.

Нивото на концентрация на серен диоксид в атмосферния въздух, при превишаването на което се приема, че съществува риск за здравето на хората и е необходимо да бъдат предприети конкретни мерки с цел превенция, е 500 μg/m³, измерено в три последователни часа. Определя се като алармен праг и до момента през 2023 г. в Димитровград не е регистрирано превишение на алармения праг за серен диоксид.

РИОСВ – Хасково осъществява 24-часов мониторинг на съоръженията на горивната инсталация чрез термовизионна камера, позиционирана в близост до централата. Това наблюдение дава възможност за своевременна реакция от страна на регионалната инспекция при установяване на нередности на производствената площадка на ТЕЦ „Марица 3“АД, казаха още от  инспекцията

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Миро

Миро

20.10.2023 | 18:40

А ни отнемете серния двуокис а сме ви отнели главите

Отговори
1 2
Киро

Киро

20.10.2023 | 15:16

Да изберем Кмет който да спре този мор за нас и децата ни...

Отговори
5 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?