Следвайте ни

Заради пороите: Река Марица минава жълтия праг на предупреждение

viber icon

Водното ниво на река Марица при Пловдив, Първомай, Харманли и Свиленград ще надвиши жълтия праг на предупреждение през нощта на 11 срещу 12.01.2021 г. За това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. В резултат на интензивни валежи днес има опасност от възникване на поройни наводнения във водосборите както следва: р. Тунджа - (р. Сигмен, р. Синаповска, р. Манастирска), р. Марица - (р. Азмака, р. Хремщица, р. Аландере, р. Чепинска, р. Фотенска, р. Гашня, р. Равногорска, р. Звездица, р. Стара (Пещерска), по основната река), както и на р. Арда (р. Есенишка, по основната река). 

Според системата за ранно предупреждение през нощта срещу 12.01.2021 г. и в сутрешните часове на 12.01.2021 г. поройни наводнения се очакват във водосборите на реките Марица, Тунджа, Арда, Атеринска, Луда река и Карабашка.  

Краткосрочната прогноза сочи, че през следващите 3 дни нивата на наблюдаваните реки в Източнобеломорски басейн ще се повишават в резултат на валежи комбинирани със снеготопене. Поради очакваните значителни валежи, високата почвена влажност и високите нива на реките, в периода 11-13.01.2021 г. повишенията на речните нива в целия басейн ще са значителни, като в средното и долното течение на р. Марица има опасност от разливи в ниските части около реката. Водното ниво на р. Марица при гр. Свиленград ще премине жълтия праг през нощта на 12 срещу 13.01.2021 г. и ще надвиши оранжевия праг на предупреждение във вечерните часове на 13.01.2021 г.

През изминалото денонощие нивата на по-голямата част от наблюдаваните реки в Източнобеломорски басейн са се повишавали, в резултат на валежи комбинирани със снеготопене. Регистрираните колебания на нивото на р. Марица при Белово (от-69 см до +71 см), на р. Въча при гр. Девин (от -93 см до +125 см) и гр. Кричим (от -36 см до +36 см) са в резултат от работата на хидротехнически съоръжения. Отчетените изменения на речните нива в останалата част на басейна са както следва: за водосбора на р. Тунджа от -13 см до +54 см, за водосбора на р. Марица от -26 см до +34 см, за водосбора на р. Арда от -20 см до +58 см. Водните количества на реките в по-голямата част от басейна са над праговете за средни води. С водни количества около праговете за ниски води са реките Тунджа при гр. Елхово, Марица при Радуил и при Белово, Тополница при с. Поибрене, Сазлийка при гр. Гълъбово.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

През  есента

През есента

11.01.2021 | 18:15

Областния управител си въртеше синджирчето и коритото остана с високи храсти и дървета. При прииждане на реката ще има пак еквилибристики на оправдания.Ами ако се наложи аварийно източване на големи язовири?

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?