2374

Велинградският ансамбъл „Чепино“ на 70 години

От Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по радио Пловдив, [email protected]

Ансамбълът за народни песни и танци „Чепино“ към образцовото читалище „Св. св. Кирил и Методий“  във Велинград тази година отбелязва 70-годишен юбилей от основаването си.

Историята на читалището започва от 1905 г., когато е създадено, но заради двете балкански войни дейността на културната институция в този период е ограничена. Започва нов и активен живот през 1925 година. Към читалището се формират и действат различни групи и състави, в т.ч. и с фолклорна насоченост. Официално първоприемник на днешния ансамбъл става създаденият  през 1953 година битов ансамбъл към читалището, негов първи ръководител е Димитър Стоянов Ганев, който е баща на небезизвестния в днешното съвремие юрист, политик, народен представител от близкото минало - Стоян Ганев. Димитър Ганев е бил надарен народен музикант и нещо любопитно - съученик на Николай Гяуров. Впоследствие ръководители на ансамбъла са все хора с отношение към културата, музиката, фолклора, обществения живот на младия новосъздаден Велинград.

Официално битовият ансамбъл става Ансамбъл за народни песни и танци „Чепино“ през 80-те години на XX век. В най-новата си история - от 2004 г. до момента, негов главен художествен ръководител е Боян Байраков.

В творческата си биография ансамбълът има много върхове, свързани с национални и международни изяви. През 2015 година той е удостоен със званието „Представителен ансамбъл за народни песни и танци".

През последните години читалището активно работи по различни европейски проекти и инициативи, като основната цел е да осъвременят репертоара на ансамбъла, да дадат възможност на самодейците в него за среща и работа с известни и утвърдени имена в хореографията и музиката.

Към дейността му има интерес и ежегодно в различните формации влизат нови и млади хора, обичащи и желаещи да пазят и популяризират българския фолклор и в частност  фолклора на Чепинското корито. Към ансамбъла днес има женска и мъжка певческа група, танцов състав и музиканти.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?