Следвайте ни

Възстановиха светилището на трите нимфи в Римските терми в Хисаря

viber icon

Светилище на трите нимфи, почитани от древните траки, а по-късно и от римляните, посреща посетителите на Римските терми в Хисаря. Разкриването на нимфеума започна  от екип на Археологическия музей в града  през миналото лято. Под ръководството на директора доц. д-р Митко Маджаров преди броени дни музейните специалисти успяха да  възстановят святото място, обитавано в античността от здравеносните божества.

Помещението се намира в северозападната част на огромния СПА комплекс на древните римляни – в  калдариума с трите басейна, пълни с минерална вода. Там е откритата и   оброчната плоча с изображение на  трите нимфи. Освен че си правят снимки пред нея, посетителите я докосват с пожелание за здраве и благополучие.

Трите нимфи са здравеносни божества от тракийския пантеон, припознати по-късно и в Римската империя. Местата, които обитавали се наричали нимфеуми – това били непристъпни скали или пещери  в близост до вода, реки и езера, горски дъбрави. В по-късен етап, хората започнали да  изграждат такива нимфеуми и край минералните извори или в баните. Считало се за благодат в дадено селище да има „Светилище на нимфите”, защото те дарявали здраве, живот и обновление.

В термите на древния град Диоклецианополис /днешен Хисаря/ са се провеждали лечебни водни процедури, вследствие на които хората са получавали изцеление на своите заболявания. В знак на благодарност, оставяли различни дарове – мраморни плочи на трите нимфи с посвещение, глинени лампи и други култови предмети.

Такива дарове са открити при археологическите разкопки на термите и оригиналите се съхраняват в музея.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?