Следвайте ни

Възстановиха светилището на трите нимфи в Римските терми в Хисаря

viber icon

Светилище на трите нимфи, почитани от древните траки, а по-късно и от римляните, посреща посетителите на Римските терми в Хисаря. Разкриването на нимфеума започна  от екип на Археологическия музей в града  през миналото лято. Под ръководството на директора доц. д-р Митко Маджаров преди броени дни музейните специалисти успяха да  възстановят святото място, обитавано в античността от здравеносните божества.

Помещението се намира в северозападната част на огромния СПА комплекс на древните римляни – в  калдариума с трите басейна, пълни с минерална вода. Там е откритата и   оброчната плоча с изображение на  трите нимфи. Освен че си правят снимки пред нея, посетителите я докосват с пожелание за здраве и благополучие.

Трите нимфи са здравеносни божества от тракийския пантеон, припознати по-късно и в Римската империя. Местата, които обитавали се наричали нимфеуми – това били непристъпни скали или пещери  в близост до вода, реки и езера, горски дъбрави. В по-късен етап, хората започнали да  изграждат такива нимфеуми и край минералните извори или в баните. Считало се за благодат в дадено селище да има „Светилище на нимфите”, защото те дарявали здраве, живот и обновление.

В термите на древния град Диоклецианополис /днешен Хисаря/ са се провеждали лечебни водни процедури, вследствие на които хората са получавали изцеление на своите заболявания. В знак на благодарност, оставяли различни дарове – мраморни плочи на трите нимфи с посвещение, глинени лампи и други култови предмети.

Такива дарове са открити при археологическите разкопки на термите и оригиналите се съхраняват в музея.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?